Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Pré Lion / Gewoonten, tradities en folklore
Actions sur le document

Gewoonten, tradities en folklore

3. Folklore

In Houffalize was er geen echte carnavalstraditie, afgezien van enkele episodische en individuele evenementen. Laten we niet vergeten dat in het verleden het dragen van een masker verboden was door de kerk...

Enkele jaren na de laatste oorlog, in 1954, organiseerde een comité genaamd “Quartier du Midi” een eerste volksoptocht met praalwagens, groepen en fanfares. Gedurende deze jaren werden verschillende folkloristische of muzikale groepen geboren. Laten we citeren: la clique et majorettes, les Capiches, les Pastoureaux, Los Bordjos****. (Later komt ook de “Midistilfous”)

Vandaag de dag blijft het vooral de B.A.V.O. : de Bien Aller du Val d'Ourthe, een bedrijf voor jachthoorns met bijna 1.000 prestaties op zijn naam!

De processies gingen door in verschillende vormen en formules om uiteindelijk te stoppen in 1997.

In 2001 kwamen enkele leden van het Royal Syndicat d'initiatives op het idee om op de eerste zondag van augustus opnieuw een processie te lanceren.

Wie carnaval in augustus zegt, zegt carnaval van de zon! En in plaats van een carnavalsprins te kiezen, kiezen ze een zonnekoning of koningin!

Tot op heden is het Carnaval van de Zon het grootste niet-sportieve evenement in Houffalize en groeit het elk jaar met duizenden toeschouwers.

We wachten daar op je in een feestelijke en vriendelijke sfeer!

****De term 'bordjeus' is al heel oud. Een franchisecharter uit 1283 bevestigt duidelijk dat Houffalize geformaliseerd is als een "stad". De bewoners, bourgeois, hadden het recht om het bourgeois bos, gelegen in Cédrogne, te gebruiken. Dit voorrecht van de bourgeois, met uitsluiting van de boeren (die het land bewerken) gaf alle inwoners de bijnaam van "Bordjeus" die vandaag nog steeds wordt gebruikt.